Valkaisu |
|
Valkaisun tavoite |
|
Mitä valkaisussa tapahtuu? |
|
Historiaa |
|
Teoriaa |
|
Termit |
|
Lyhenteet |
Valkaisun tarkoituksena on massan vaaleuden ja puhtauden parantaminen. Tämä tapahtuu joko poistamalla tai vaalentamalla massan värillisiä aineita. Jäännösligniini on merkitsevin väriä aiheuttava aine, joten se tulee poistaa tai vaalentaa . Tavoitteesta riippuen puhutaan ligniiniä poistavasta valkaisusta ja ligniiniä säästävästä valkaisusta.
Kemialliset massat eli sellut valkaistaan useimmiten ligniiniä poistavalla valkaisulla ja mekaaniset massat ligniiniä säästävällä valkaisulla. Ligniiniä poistavalla valkaisulla massan vaaleus säilyy huomattavasti paremmin eli jälkikellertyminen on vähäisempää.
Delignifioiva valkaisu koostuu valkaisuvaiheiden sarjasta ja niiden välisistä pesuista . Valkaisu tehdään useassa vaiheessa, koska massaa ei ole järkevää vaalentaa tarpeeksi yhdessä vaiheessa.
Valkaisulle asetetaan tavallisesti joku tai jotkut seuraavista tavoitteista:
Tärkein näistä on vaaleuden lisääminen.
Puun ligniini, hiilihydraatit ja uuteaineet ovat vain hieman värillisiä, mutta alkalisen keiton jälkeen sekä keittoreaktioiden tuloksena massan jäännösligniini on voimakkaasti värillistä. Siksi valkaisussa poistetaan jäännösligniini. Tämä on tehtävä niin, ettei massan lujuutta menetetä merkittävästi. Yleisesti lehtipuusellut ovat helpommin valkaistavia kuin havupuusellut.
Tehokas viimeisen valkaisuvaiheen jälkeinen pesu on tärkein jälkikellertymistä estävä tekijä. Peroksidivaihe valkaisun viimeisenä vaiheena parantaa vaaleuden pysyvyyttä. Peroksidivaihe poistaa hiilihydraateista ja ligniinistä eronneita pelkistäviä ryhmiä kuten hapetettua selluloosaa ja ksylaania, o- ja p-kinonirakenteita, jotka ovat syntyneet mutta eivät kokonaan poistuneet klooridioksidivaiheessa. Nämä ryhmät vuorovaikutuksessa HexAn (heksenuronihappo) kanssa aiheuttavat jälkikellertymistä.
Valkaisussa massan puhtaus paranee, kun viimeisten ligniinijäännösten poistuessa massasta kuitukimppujen eli tikkujen kuidut vapautuvat ja mahdolliset kuoriroskat liukenevat. Valkaisussa käytetyt kemikaalit liuottavat myös tehokkaasti massan sisältämiä uuteaineita (esim. pihkaa).
Sellun valkaisun tavoitteena on jatkaa massan delignifiointia ja poistaa valkaisukemikaalien avulla massasta keiton ja mahdollisen happivaiheen jälkeen jäljellä oleva ligniini, ns. jäännösligniini, jota ei keitossa tai happivaiheessa pystytä pilkkomaan ja liuottamaan massan saannon tai kuitujen ominaisuuksien kärsimättä . Tähän on käytettävä kemikaaleja, jotka ovat selektiivisempiä kuin keiton ja happivaiheen kemikaalit. Toisin sanoen nämä kemikaalit pystyvät pilkkomaan jäännösligniinin pieniin vesi- tai alkaliliukoisiin osiin mahdollisimman vähäisellä vaikutuksella hiilihydraatteihin (eli saantoon ja lujuuteen).
Valkaisun oleellisena osana on liuenneen ligniinin poispesu massasta valkaisuvaihetta seuraavalla pesurilla .
Yhdellä valkaisuvaiheella ei päästä lujuuksien kärsimättä tavoitevaaleuteen. Siksi sellu valkaistaan useassa vaiheessa , joiden välillä massa pestään. Usean vaiheen valkaisu antaa parhaan laadullisen ja taloudellisen tuloksen . Valkaisuvaiheita on emäksisiä ja happamia . Pelkillä emäksisillä tai happamilla vaiheilla ei päästä tavoitevaaleuteen, valkaisussa käytetään aina molempia.
Valkaisussa muutetaan kuidun ominaisuuksia toivottuun suuntaan:
Yleensä ei voida saavuttaa täyttä vaaleutta yhdellä valkaisuvalheella, vaan on käytettävä useita peräkkäisiä vaiheita. Perinteisesti valkaisu on tehty kloorikemikaaleilla: (elementaari- eli kaasu-)kloorilla (C), hypokloriitilla (H) sekä klooridioksidilla (D). Vaiheiden välillä liukoiseksi muuttunut ligniini uutetaan alkalilla. Tyypillisiä perinteisiä valkaisusekvenssejä olivat CEHDED ja CEDED.
Periaatteena oli, että valtaosa jäännösligniinistä poistettiin halvimmalla kemikaalilla eli kloorilla, ja vasta viimeisten ligniinirippeiden poistamiseen käytettiin kalleinta klooridioksidia.
Kun valkaisimoiden jätevesikuorman vähentämiseksi siirryttiin kierrättämään valkaisimon suodoksia, pyrki kloorivaiheen lämpötila nousemaan, millä oli haitallinen vaikutus massan lujuuteen. Tämän estämiseksi siirryttiin lisäämään klooridioksidia kloorivalheeseen, eli käyttämään sekvenssiä (DC)EDED.
Paineellinen reaktori (EO) tai esireaktori (EO) ovat tehneet mahdolliseksi sekoittaa pieniä määriä happikaasua massaan alkalivaiheessa, jossa happi tehostaa ligniininpoistoa. Alkalivaiheessa voidaan käyttää myös pieniä määriä vetyperoksidia tehostamaan ligniinin poistoa. Peroksidi ei vaadi paineellista reaktoria.
Perinteinen, elementaarikloorivaihetta sisältävä valkaisu oli pitkään vallitseva menetelmä. Vielä vuonna 1990 n. 94 % valkaistusta massasta tuotettiin kloorivalkaisulla. Sen jälkeen tilanne on kuitenkin muuttunut lähinnä ympäristösyistä, kun jätevesien AOX- ja dioksiinikuormaa vähennettiin. ECF-valkaisu, jossa käytetään klooridioksidia mutta ei kaasuklooria, yleistyi nopeasti. Pohjoismaissa luovuttiin kokonaan kaasukloorin käytöstä massan valkaisussa vuonna 1994, ja vallitseva menetelmä siitä lähtien on ollut ECF-valkaisu.
Massa voidaan valkaista myös täysin ilman kloorikemikaalejakin. Tällaisesta happikemikaalivalkaisusta käytetään yleisesti lyhennettä TCF-valkaisu. Valkaisukemikaaleina ovat TCF-valkaisussa käytettävissä happikemikaalit kuten happi, vetyperoksidi ja otsoni. Uudempina tulokkaina ovat perhapot. Myös ne ovat happikemikaaleja.
2000-luvulla käynnistyneet valkaisulinjat ovat olleet pääasiassa ECF-linjoja.
Sulfaattimassan keitossa liuotetaan suurin osa (yli 90%) ligniinistä. Emäksiset keittokemikaalit reagoivat kuitenkin ligniinin kanssa värjäten sen tumman ruskeaksi. Siten puuaineen vaaleus laskee voimakkaasti sulfaattikeiton alkuvaiheessa, vaikkakin ligniiniä liukenee. Sulfaattikeiton loppuvaiheessa puuaineen värillisyys alenee huomattavasti ligniinin liukenemisen myötä. Keiton jälkeen havupuumassa sisältää 3 - 4,5 % ja lehtipuumassa 2 - 3 % ligniiniä. Valtaosa massan värillisyydestä on tästä ligniinistä peräisin.
Poistamalla tämä jäännösligniini massa vaalenee. Ligniinimäärän määritys on kuitenkin suhteellisen hankalaa, siksi käytännössä ligniinimäärän mittana käytetään kappalukua. Kappaluku kuvaa massan kykyä kuluttaa permanganaattia, ja se korreloi ligniinimäärän kanssa.
Valkaisun onnistumisen kannalta ja toivotun tuloksen saavuttamiseksi on tunnettava valkaisukemikaalien tehokkuus ja kemiallinen luonne sekä niiden reaktiivisuus ligniinin ja hiilihydraattien kanssa.
Massan ja valkaisukemikaalien välinen reaktio on usein kemiallisesti monitahoinen, koska sellussa on paljon erityyppisiä reaktiivisia ryhmiä, jotka voivat osallistua reaktioon.
Usein vain tietty kemiallinen reaktiotyyppi on valkaisutuloksen kannalta tarpeellinen ja siten toivottu. Sen rinnalla saattaa esiintyä useita sivureaktioita, jotka turhaan kuluttavat valkaisukemikaalia tai ovat halutun valkaisutuloksen kannalta jopa haitallisia. Valkaisuolojen valinnalla pyritään tietenkin suosimaan valkaisevia reaktioita ja rajoittamaan haitallisia sivureaktioita.
Loppuvalkaisussa, missä massan ligniinipitoisuus on jo alhainen, valkaisukemikaaleja
kuluu paitsi jäännösligniinin poistoon myös värillisten
ryhmien hapettamiseen värittömiksi.
Täysvalkaistusta massasta, jonka vaaleus on yli 88% ISO, on ligniini poistettu
käytännöllisesti katsoen kokonaan.
Valkaisukemikaalit voidaan jakaa kolmeen ryhmään toiminnallisuuden mukaan :
1 Ryhmä |
kloori (Cl2), otsoni (O3) ja peroksihapot (Paa ja Caa) reagoivat kaikkien aromaattisten ligniiniyksiköiden kanssa |
2 Ryhmä |
klooridioksidi (ClO2) ja happi (O2) reagoivat pääasiassa sellaisten ligniinirakenteiden kanssa, joissa on vapaita fenolisia hydroksyyliryhmiä |
3 Ryhmä |
hypokloriitti (H) ja vetyperoksidi (H2O2) reagoivat vain tiettyjen funktionaalisten ryhmien kanssa |
Valkaisu jaetaan klooridioksidivalkaisuun (ECF) ja happikemikaalivalkaisuun (TCF). Lyhenteet tulevat englanninkielisistä termeistä .
ECF |
Elemental Chlorine Free , kloorikaasuton valkaisu, jossa ei käytetä kloorikaasua eikä hypokloriittia, mutta käytetään klooridioksidia (ClO2) yhdessä tai useammassa vaiheessa. |
TCF |
Total Chlorine Free , kloorikemikaaliton valkaisu, jossa käytetään happikemikaaleja kuten happi, vetyperoksidi ja otsoni |
Valkaisun ympäristökuormitusta mitataan yleisesti AOX:lla ja COD:lla.
AOX |
Aktiivihiileen absorboituvat orgaaniset halogeenit (Adsorbable organic halogens) Määritysmenetelmä, joka antaa kaikenkokoisten molekyylien orgaanisesti sitoutuneen kloorin summan eli TOCl:n. |
TOCl |
Kaikenkokoiset muodostuneet orgaaniset klooriyhdisteet yhteensä (Total Organic Chlorine compounds) Pienimolekyylisten klooriyhdisteiden tiedetään olevan vesistölle haitallisia (esim. kloorifenolit). |
COD |
Kemiallinen hapenkulutus (Chemical Oxygen Demand) Jäteveden sisältämien aineiden aiheuttama hapenkulutus aineiden hapettuessa tehokkaan kemiallisen hapettimen vaikutuksesta. |
BODx |
Biologinen hapenkulutus (Biological Oxygen Demand) Hapenkulutus bakteerien hajottaessa jäteveden sisältämiä aineita. Määritys tehdään standardi-olosuhteissa ( 20 °C ja x päivää) antamalla bakteerien "syödä" näytteen aineita vesiliuoksessa ja mittaamalla hapenkulutus. |
Valkaisussa kemikaalien annostuksessa ja massan arvioinnissa käytetään seuraavia termejä:
Mittaus, joka kertoo kuinka paljon 1 g massaa kuluttaa tiettyä kaliumpermanganaattiliuosta tietyissä oloissa. Korreloi jollain tavalla massan ligniini- ja heksenuronihappopitoisuuden kanssa. Karkeasti se on 6,7 kertaa massan ligniinipitoisuus prosentteina.
on 2/3 kappaluku
Kloorikemikaalien annostus ilmoitetaan yleensä kiloina "aktiiviklooria" massatonnia kohti. Tämän taustalla on se, että eri valkaisukemikaaleilla on erisuuruinen valkaisuteho . Esimerkiksi klooridioksidikilon hapetuskyky on 2,63-kertainen kloorikiloon verrattuna, eli sitä tarvitaan vähemmän saman valkaisutehon aikaansaamiseksi.
Myös happikemikaalien valkaisutehoa voidaan vastaavasti verrata klooriin.
D0:n klooridioksidiannos ilmoitetaan yleensä kappakertoimen avulla. Mitä enemmän vaiheessa halutaan poistaa ligniiniä, sitä suurempaa kappakerrointa käytetään. Kappakerroin on yleensä 1-2.
= (Aktiivikloori, kg/sellutonni) / (valkaisuun tulevan massan kappaluku)
Kappakertoimesta käytetään myös termejä aktiivikloorikerroin ja klooriekvivalenttikerroin.
Massan vaaleutta mitataan massa-arkin kyvyllä heijastaa siihen kohdistuvaa valoa. Siihen vaikuttavat sekä massan valonabsorptio että valonsironta. Mittaukseen käytetään aallonpituutta 457 nm.
Määritellään ekvivalenttina ClPtCl6. Muodostuu pääasiassa uuttovaiheessa. Karkeasti on kääntäen verrannollinen valkaistun massan kappalukuun.
Valkaisukemikaalin kyky reagoida jäännösligniinin kanssa ja olla reagoimatta hiilihydraattien kanssa. Toisin sanoen hyvän selektiivisyyden omaavat kemikaalit pystyvät pilkkomaan jäännösligniinin pieniin vesi- tai alkaliliukoisiin osiin mahdollisimman vähäisellä vaikutuksella hiilihydraatteihin (eli saantoon ja lujuuteen).
Eri valkaisukemikaaleista käytetään yleisesti vakiintuneita kirjainlyhenteitä:
A |
Hapan hydrolyysi (esim. hekseniuronihapporyhmien poistamiseksi) (Acidic hydrolyse). |
B |
Boorihydridi ( Boron hydride), NaBH4 |
C |
Kaasukloori (Chlorine), Cl2 |
Caa |
Caron happo (Caron acid), peroksimonorikkihappo, H2SO5 |
D |
Klooridioksidi (Chlorine Dioxide), ClO2 |
E |
Alkalinen uuttovaihe (Alkaline Extraction), NaOH
|
H |
Hypokloriitti (Hypochlorate), NaOCl, Ca(OCl)2 |
mP |
Aktivoitu hapan peroksidi (esim. molybdaattiperoksidi) |
O |
Happi (Oxygen), O2 |
P |
(Vety)peroksidi (Hydrogen Peroxide), H2O2 (alkalisissa oloissa) |
Paa |
Peretikkahappo (Peracetic acid), CH3COOOH |
Q |
Kelatointivaihe (Chelation), EDTA, DTPA |
X |
Entsyymikäsittely (yleensä ksylaani) (Xylan) |
Z |
Otsoni (Ozone), O3 |
Palaute ylläpitäjille: feedback@knowpulp.com
|